Vaste voeding



De eerste 6 maanden heeft een baby voldoende aan borstvoeding of een volledige zuigelingenvoeding. Bijvoeding is voor het leveren van voedingsstoffen in principe dan nog niet nodig. Sommige kinderen zijn al eerder toe aan vaste voeding. Dit hangt af van hun groei, rijpheid, behoeften, motorische ontwikkeling en de gewoonten in de omgeving. Een baby laat dit weten door smakkende geluidjes te maken, alles in zijn mondje te stoppen en veel belangstelling te tonen voor eten en drinken.


Vanaf 6 maanden 
Een baby mag op dit moment nog niet alles eten. Maak een boodschappenlijstje op basis van het weekmenu. Het is altijd handig een aantal basisingrediënten in huis te hebben. Hou wel rekening met de bewaartijd en de bewaarvoorschriften: bewaar groenten die langer houdbaar zijn voor het einde van de week.Beginnen kan ofwel met groenten of fruitpap.



Naturnes ( 4-6 maanden) 




Vanaf 8 maanden 
Tussen 8 en 12 maanden kan een baby voedsel met de tong naar de zijkant van de mond brengen het te kauwen. De bewegingen van lippen, tong, kaak en gehemelte zijn nu zover ontwikkeld dat een baby ook grover gemalen en vast voedsel kan eten. Begin hiermee vóór 12 maanden, anders leert een baby niet meer automatisch kauwen. Ook al heeft het kindje nog geen tandjes, toch kan het door te sabbelen en bijten brokjes eten. Hier kan met vlees en vis aanbieden maar deze moet steeds gemalen worden.



Naturnes (8 maanden)

Vanaf 12 maanden 
Het kauwen verfijnt nog meer en het kindje kan overschakelen naar stukjes voeding. Het vlees wordt meestal nog gemalen, maar de rest van de voeding mag gesneden worden. De baby leert een lepel naar de mond brengen. Over het algemeen neemt de eetlust in deze periode af, een baby groeit immers minder in vergelijking met het eerste levensjaar. Vanaf dan de baby gewoon mee eten van wat jullie eten.




Naturnes (12maanden+)



Schema mondmotoriek 


(Bron: Kind&Gezin,2014)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten